De ware kracht van je gedachten.

Dus hoe zit dat precies? We vinden de antwoorden bij jonge wetenschappen zoals de epigenetica en de neurologie.  

Actie-reactie

Je lichaam stelt geen vragen

Wat gebeurt er? Je lichaam gelooft dat je lievelingsgerecht voor je neus staat en zet alles in werking om het te gaan verorberen. Je lichaam gelooft dat die ruzie zich hier en nu afspeelt en bereidt je voor op een confrontatie.

Het lichaam ‘denkt’ niet. Het weet niet of iets echt gebeurt of zich alleen maar afspeelt in je gedachten. Het maakt geen onderscheid tussen een gedachte en de realiteit. 

De afspraak is: de geest denkt, het lichaam voert uit. Het stelt geen vragen, het velt geen oordeel. Het lichaam voert alleen maar uit en neemt alles wat je denkt voor waar aan.

Je wordt wat je denkt

De kracht van je gedachten wordt daarmee bijzonder groot. En dit wordt bevestigd en zelfs nog versterkt door de epigenetica en de neurologie. Zij brengen het biologische traject in kaart van gedachte tot reactie in je lichaam. 

Het gaat namelijk zo. Elke gedachte is een elektromagnetische impuls van het brein die een chemische reactie in het lichaam activeert: van speekselklieren die beginnen te werken tot gevoelens van boosheid, verdriet enzovoort. 

Met elke gedachte gaat er informatie van je hersencellen naar je lichaamscellen. Informatie onder de vorm van een specifieke cocktail van chemicaliën, zoals neurotransmitters en hormonen. De ene gedachte zorgt voor de ene cocktail, de andere zorgt voor een andere mix. 

Bij elke gedachte worden lichaamseigen chemicaliën vrij gegeven, die uitgestort worden in je lichaamscellen. Een emotie is dus de chemische ervaring van lichaamseigen stoffen die uitgestort worden in je lichaam. We hebben er woorden aan gekoppeld zoals verdriet, of boos, of angstig. Maar biologisch gezien is het een specifieke combinatie van chemicaliën die je lichaam tijdelijk veroveren. 

Met je gedachten trigger je, onbewust uiteraard, deze specifieke lichaamschemicaliën. 

Impact op je persoonlijkheid en je gezondheid

De jonge wetenschappen ontdekken hoe immens groot de impact is die we als mens zelf hebben op onze persoonlijkheid en op onze gezondheid. Wie vaak ‘gezonde’ gedachten denkt, creëert systematisch gezonde chemische reacties en wordt een blije en gezonde persoon. En uiteraard: omgekeerd werkt het ook: ongezonde gedachten leiden tot een chemische reactie in je lichaam die je bijvoorbeeld tot een norse persoonlijkheid maken en je fysieke gezondheid geen deugd doen. 

Het belang van ons genetisch materiaal wordt ferm overschat. Het zijn niet de genen zelf die bepalen welke persoonlijkheid we hebben en hoe onze gezondheid verloopt. Het zijn de gedachten die leiden tot de uitstorting van allerlei biochemische stoffen in ons lichaam. En vooral op die manier krijgen onze gezondheid en onze persoonlijkheid vorm. Wij creëren dit dus in grote mate zelf, met onze gedachten. 

Je wordt wat je denkt: from mind to body

Tijd om de inzichten te combineren. Elke gedachte zorgt voor de uitstorting van biochemische stoffen in je lichaam. En elke gedachte heeft de kracht van realiteit. Dat waaraan je denkt, hoeft zich niet eens ècht voor te doen. Het lichaam checkt niet of de gedachte waar is, het lichaam voert alleen maar uit wat de geest denkt. 

So please be careful what you think. Hoe vaak herbeleef je een ruzie? Hoe vaak maak je je vooraf zorgen over iets dat zich uiteindelijk niet voordoet?  Je geest denkt, je lichaam voert uit.

De weg ligt open om jezelf opnieuw uit te vinden

Het blijkt dus dat ‘jezelf heruitvinden’ geen fluffy stuff is. Iedereen heeft de sleutels in handen. Jezelf heruitvinden begint bij het begrijpen dat alles wat je denkt zich omzet in je lichaam. Je wordt wat je denkt.

De jonge wetenschappen bieden een verklaring voor onze krachtige body & mind connectie. En zo reiken zij ook de handvatten aan voor het pad naar de beste versie van jezelf. Het pad naar je nieuwe IK ligt open.

Wil je je verder verdiepen in dit thema? Dan is dit boek een èchte aanrader: De biologie van de overtuiging | Bruce H. Lipton | Biologie | 9789020213478 | Standaard Boekhandel

Wil je de sleutels in handen krijgen om jezelf op basis van deze methode opnieuw uit te vinden? Geef me een seintje.

Ann Van Houcke
Ann Van Houcke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *