‘Ik ben zo’ bestaat niet.

‘Ik kan niet meer veranderen’. Velen geloven het, maar het klopt niet. Een jonge wetenschap, de epigenetica, ontkracht het collectieve bewustzijn dat onze genen allesbepalend zijn.

Met de paplepel meegekregen

‘Ik bèn zo’. Laatst hoorde ik deze uitspraak van een stel jonge tieners. In een eerste reflex was ik verrast dat ook zij dit al geloven. Daarna besefte ik dat wij dit als volwassenen natuurlijk met de paplepel meegeven. Want tijdens coachings of trainingen hoor ik het vaak, ongeacht de leeftijd van de deelnemer: ‘Ik ben zo, ik zal niet meer veranderen’. En eerlijk gezegd, ik betrap mezelf er ook meer dan eens op: ‘Technologisch inzicht? Dat heb ik niet mee gekregen’.

Ons collectieve bewustzijn

We zijn opgevoed met het genetisch determinisme, een dogma dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw werd gelanceerd. Deze conclusie werd gekoppeld aan de ontdekking van het zichzelf reproducerend vermogen van ons DNA. In de daarop volgende decennia is het genetisch determinisme uitgegroeid tot ons collectief bewustzijn.
We geloven dat onze genen zowat alles bepalend is voor onze gezondheid, onze levensduur, onze persoonlijkheid, de vaardigheden die we wel of niet kunnen ontwikkelen, zelfs voor de kwaliteit van onze relaties. Anders gezegd: het genetisch determinisme herleidt ons tot slachtoffers. We leiden ons leven, of eerder: we ondergaan ons leven, vanuit die overtuiging.

Voortschrijdend inzicht

De epigenetica, een jonge wetenschap, ontkracht het dogma. Onze genen zetten zichzelf niet in werking, ze worden geactiveerd door omgevingselementen zoals… onze gedachten!
Het belang van ons genetisch materiaal wordt ferm overschat. Het zijn niet de genen zelf maar onze gedachten die leiden tot de uitstorting van allerlei biochemische stoffen in ons lichaam. Vooral op die manier krijgen onze gezondheid en onze persoonlijkheid vorm: we creëren ze in grote mate zelf, met onze gedachten. De epigentica brengt deze biologische trajecten in kaart.
‘Ik ben zo, ik kan niet veranderen,’ bestaat dus niet. Hieraan vasthouden is vergelijkbaar met vasthouden aan de overtuiging dat de aarde plat is of dat er geen klimaatproblematiek is.
Door het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht zal ook nu, zoals in het verleden, het collectieve bewustzijn stilaan mee veranderen.

De mythe doorbroken

‘Ik ben zo’ wordt één van de grote mythes van de 20e eeuw. Het wordt tijd dat we die overtuiging inruilen voor een nieuwe, die trouwens veel beter aansluit bij de noden van de 21e eeuw: dat we in staat zijn om onszelf steeds weer opnieuw uit te vinden. Dat we een ongelooflijke impact hebben op wie we zijn en kunnen worden.
Laat ons ‘ik ben zo’ vervangen door: ‘Ik ben het product van mijn gedachten. Ik word wat ik denk’.

Ik word wat ik denk

Met elke gedachte creeër ik mezelf en mijn toekomst. Ik word wat ik denk.
Het is geen filosofie, het is exacte wetenschap. Vele ‘wijzen der aarde’, zoals ook Mahatma Gandhi, zeiden dit al. Ze wisten het voordat de wetenschap het kon bewijzen.

Wil je verder groeien door aan de slag te gaan met deze en de andere mythes over jezelf? Boek een gratis en vrijblijvende kennismaking.

Ann Van Houcke
Ann Van Houcke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *