Je zielsmissie geeft je vleugels.

‘Waarom ben ik hier?’ Het antwoord is er al, je hebt het maar te ontdekken. Maar hoe?

De grote vraag

Stel jij je soms ook de vraag: ‘waarvoor doe ik het’? Of ‘Waarom ben ik hier? Wat is mijn geschenk aan de wereld’?
Je bent niet alleen. Heel wat mensen zijn op zoek naar zingeving. Ook in mijn coaching praktijk merk ik een steeds stijgende vraag naar dè zoektocht der zoektochten: de persoonlijke WHY. Mensen willen weten OF en HOE de ratrace van elke dag past bij hun diepere missie. Of hun doen is afgestemd op hun Zijn. De interne radio zegt hen namelijk dat het leven met minder moeite kan geleefd worden, met meer focus en drive of met meer vreugde en plezier.

Wie zijn jouw rolmodellen?

Heb jij ook je eigen voorbeelden van dicht bij huis of verder af? Mensen waarvan je denkt: ‘die leeft duidelijk vanuit zijn zielsmissie’. De twee vrouwen die bij het begrip zielsmissie meteen op mijn netvlies springen, zijn Pascale Naessens en Michelle Obama:  

  • Ze lijken door het leven te gaan met een kompas in de hand. 
  • Ze werken en leven vanuit passie. 
  • Ze blaken van (zelf)vertrouwen.
  • Ze tonen daadkracht en hun acties zijn doordrongen van vastberadenheid en focus. 
  • Hun expertise blijft groeien, er is iets in hen dat hen naar excellentie leidt. Ze hebben de interne hefbomen geactiveerd om de betere, de beste, de meest grandioze versie van zichzelf aan de wereld te tonen.
  • Hun engagement en toewijding zijn verbluffend! 
  • En als kers op de taart: zie je ook hoe stralend zij er uit zien en hoeveel levensvreugde ze uitstralen?  

Ik concludeer dan dat deze dames invulling geven aan het leven waarvoor ze geboren zijn. Ze blaken van Zelfleiderschap en Meesterschap. Hun zielsmissie geeft hen vleugels.

Je zielsmissie is er al, je hebt ze maar te ontdekken.

Je zielsmissie kies je niet, je ontdekt ze. Weinigen worden geboren met dit inzicht, velen moeten bewust naar hun diepere lagen gaan om ze daar te vinden.
Dat is de reden waarom voor mij het begrip zielsmissie niet hetzelfde is als levensmissie. Ik zie het eerder als je bestemming, je roeping.
Het is ontdekken op welke unieke manier jij jezelf ten dienste stelt van de wereld. Hoe jij van de wereld een betere of een mooiere plek maakt. Je zielsmissie heeft altijd te maken met het ten dienste staan van anderen, van de wereld rondom jou. Het is het hogere doel achter jouw bestaan.

Wat is je levensmissie dan?

Als je zielsmissie het hogere doel achter jouw bestaan is, dan is ze niet dynamisch. Ze verandert niet in de loop van je leven. De bewustwording van je zielsmissie, die kan wel sterker worden. En ook hoe je jouw zielsmissie in de wereld zet: dat evolueert wel.

‘If you can tune into your purpose and really align with it, setting goals so that your vision is an expression of that purpose, then life flows much more easily.” ―Jack Canfield

Over je levensmissie en je visie beslis je wel zelf. Je aligneert ze met je zielsmissie. Ze vormen de vertaalslag van jouw WHY naar je leven hier en nu.
Door je missie en je visie wordt jouw WHY een WHAT en HOW. Wat heb ik nu te doen en hoe ga ik dat in de wereld zetten?
Een missie kan je trouwens definiëren op verschillende levensterreinen. Of in verschillende levensrollen: je missie als professional of als ondernemer zal anders zijn dan je missie als ouder of als partner. Dat zelfde kan je niet doen met je zielsmissie.

Je zielsmissie ontdekken, hoe doe je dat?

Ze is er al, maar je bent je er niet van bewust. Hoe ga je dan aan de slag?
Het proces van bewustwording vergt introspectie, reflectie en doe-opdrachten. Je levensverhaal uittekenen en de rode draad in je leven ontdekken, dat is bijvoorbeeld een eerste opstapje. Maar met alleen naar je verleden te kijken of je te beperken tot het mentale werk, wordt het waarschijnlijk heel moeilijk om tot je zielsmissie te komen. De puzzelstukken over jouw diepste essentie verzamelen, dat doe je vanuit verschillende benaderingen.

Wat heb je nodig om dit proces te starten?

Voor mij is dit de top drie:

  • Bereidheid. Bereidheid om ‘het proces’ aan te gaan. Bereidheid om alle opties open te houden. Bereidheid om te kijken naar wat zich aandient.
  • Vertrouwen. Vertrouwen op het proces. Vertrouwen dat je zielsmissie zich wel zal tonen. Ze is er al, remember?
  • Een leidraad. Een gids, een plan van aanpak dat je zoektocht vorm geeft. 

‘Efforts and courage are not enough without purpose and direction.” ―John F. Kennedy


Ik bouw momenteel aan het online pakket dat heel wat inzichten biedt rond zielsmissie en dat je doorheen een reeks stappen loodst om ze te ontdekken. Ontvang je graag een seintje wanneer het er is?

Ann Van Houcke
Ann Van Houcke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *