Adem zo om meteen te ontspannen

Vind je het soms moeilijk om de ‘off’ knop aan te zetten en echt te ontspannen? Ervaar je wel eens ‘stress- afkick’ verschijnselen vooraleer je in de echte relax modus raakt? Je avond, je weekend of vakantie begint pas echt wanneer je kan ontspannen. Er is een ademhalingsoefening waarmee je dit onmiddellijk bereikt. En niet alleen dat. Met deze kleine routine die je in één minuut tijd kan doen, tank je snel en makkelijk energie bij en creëer je een gelijkaardig effect als met een tukje tussendoor … al kan dat laatste natuurlijk ook heerlijk zijn.

Ademen is zowat de grootste evidentie in je leven.  

Ademen is letterlijk levensbelangrijk. Zonder adem, geen leven. Je zou ademen zelfs als je meest vitale functie kunnen beschouwen, want geen enkel orgaan in je lichaam kan zijn werk doen wanneer er geen zuurstof voorhanden is.

Adem je stress of adem je ontspanning?

Toch staan we maar zelden stil bij hoe we ademen. Onderzoek het eens: hoe adem jij?
Adem je meestal oppervlakkig of snel, of met horten en stoten, of heb je de neiging om te hyperventileren? Adem je in stressvolle situaties vooral veel in? Heb je ademapneus tijdens je slaap? Moet je regelmatig naar adem happen? Een permanent gevoel van moeheid kan het gevolg zijn. En op de langere termijn kan het nog heel wat andere fysieke en psychische klachten veroorzaken. Heb je bijvoorbeeld last van prikkelbaarheid, piekeren, een te hoge of te lage bloeddruk, spijsverteringsproblemen of huidproblemen? Het zou zomaar eens te maken kunnen hebben met je ademhaling.

Wanneer je onvoldoende aandacht hebt voor je ademhaling, riskeer je jouw stressgehalte door de jaren heen steeds verder te verhogen. Met alle gezondheidsgevolgen van dien.

Activeer het juiste deel van je zenuwstelsel.

Je zenuwstelsel bestaat uit 2 delen: het sympathisch en het para sympathisch deel. Het sympathisch deel van je zenuwstelsel is nodig om een inspanning te kunnen doen. Het is het stuk dat zorgt voor actie en kracht… en daarvoor heb je de inademing nodig. Het is ook dit deel dat zorgt voor stress.

Ontspannen doe je echter door de parasympaticus te activeren. En dat kan jij, net zoals iedereen, in een mum van tijd bereiken. Je hebt alleen te weten hoe je het doet.

closeup photo of woman wearing black top

Je zenuwstelstel ontspannen: HOE doe je dat?

Met deze eenvoudige ademhalingsoefening bereik je het meteen. Wil je ontspannen en herstellen, dan heb je aandacht te besteden aan je UIT ademing. Door lang en diep uit te ademen, activeer je het para sympathisch deel van je zenuwstelsel of je ontspanningssysteem. Je hartslag vertraagt, de spijsvertering wordt geactiveerd en je lichaam gaat in de relax modus.

Dit deel van het zenuwstelsel is trouwens ook aan zet wanneer je slaapt. Bewust uitademen heeft dus een gelijkaardige werking op het lichaam als slapen. Dat schept natuurlijk mogelijkheden: wanneer je overdag, tussendoor, enkele minuten diep uitademt, dan bereik je eenzelfde effect dan wanneer je hebt geslapen. Wat wil een mens nog meer?

Het waarom en hoe, gebundeld in een mini masterclass.

Hoe kan je makkelijk lang en diep uitademen? Daar bestaat een super eenvoudige techniek voor, die werkelijk iedereen kan toepassen. Wil je precies weten hoe dit gaat, hoe en hoe vaak je de ademhalingsoefening best toepast en welke gezondheidsvoordelen deze oefening biedt, download dan de gratis en volledig online mini masterclass . Je ontvangt hem gratis in je mailbox: twee audio opnames, daags na elkaar, van elk 10 minuten. Meer heb je niet nodig om zelf aan de slag te kunnen gaan met een oefening die je daarna zelf dagelijks gedurende één minuut toepast.

Nood om op adem te komen? Zet een kleine portie ‘Ademen naar Ontspanning’ op het menu. Velen gingen je al voor en met succes. Je zal er net zoals hen van versteld staan: dit werkt meteen en heeft blijvende voordelen. Ontdek het in de twee geluidsbestanden.

In twee keer tien minuten ben je expert, echt. Schrijf je in op de gratis mini masterclass.

Ann Van Houcke
Ann Van Houcke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *